Sırp antrenör Zoran Terzic, Dzen’e verdiği özel röportajlarda Rus Ligi, antrenörlüğünü yaptığı Dinamo-AkBars ve Rusya’nın belirsizlikteki milli takım dönemi hakkında açıklamalarda bulundu. Fenerbahçe Opet’in Rus yıldız smaçörü Arina Fedorovtseva hakkındaki soruları yanıtlayan tecrübeli çalıştırıcı, “Arina tehlikeli bir dönemde.” dedi.
“Rusya’ya gelmeye hazır olan oyuncular bulmak zor.”
İki ana oyuncunuz da yabancı. Her ikisi de takımla birlikte kampa katılmadı; Olimpiyat Elemeleri de dahil olmak üzere milli takımlarının bir parçası olarak çeşitli turnuvaların bitimiyle şampiyona esnasında geldiler. Elena Pietrini ve Brayelin Martinez’i kadroya almak büyük bir risk miydi?
“Artık Rus kulüplerinin çok az yabancı oyuncu seçeneği var. Kulübe yakışacak ve Rusya’ya gelmeye hazır olan oyuncular bulmak zor. Birisi Avrupa’da yaşıyor ve haberleri izliyorsa, Rusya’ya gelme konusuna pek de olumlu bakmayacaktır. Ama siyasi durum normal olduğu zamanlarda bile yabancı kadın oyuncuları davet etmek zordu. Önceden insanlar Avrupa’da kazandıklarından daha fazlasını burada harcamak zorunda kalıyorlardı.”
“Pietrini’yi Dinamo-AkBars’da tutamayabiliriz.”
Dinamo-AkBars’ın yabancı oyuncuları Elena Pietrini ve Brayelin Martinez’i takımda tutabilecek misiniz?
“Pietrini’yi tutabileceğimizi sanmıyorum. Kendisine karşı büyük bir ilgi var, birçok kulüp onu kadrosuna katmak istiyor. Ama Martinez muhtemelen kalabilir.”
Arina Fedorovtseva 17 yaşındayken milli takım ile Olimpiyatlarda forma giydi ve yine 17 yaşında Fenerbahçe’ye transfer oldu. Arina olağanüstü bir yetenek mi?
“En önemli şey kafa ve kararlılıktır. Fedorovtseva’nın bir hedefi var, ona doğru gidiyor ve ne sola ne de sağa sapıyor, dikkati dağılmıyor.”
Bütün genç voleybolcular böyle değil mi?
“Onların ne olduğunu biliyor musun? İçlerinden biri 20-30 bin Euro, hatta 50 bin Euro kazanıyordu ve iki gün sonra menajerini arayıp yemek için 500 Euro borç istedi. Ve bu bir sorun değil! Henüz çok genç, bu kadar parayı hayatında ilk kez görüyor, onunla her şeyi denemek istiyor. Ancak Arina’ya bunu asla yaptıramazsınız. O ne istediğini biliyor. Böyle bir karakterin neyle bağlantılı olduğunu bilmiyorum; belki genetiğin bir etkisi vardır, çünkü Fedorovtseva’nın babası bir Olimpiyat şampiyonu.
“Arina Fenerbahçe’ye geldiğinde 16 yaşında bir çocuktu.”
Türkiye’ye nasıl uyum sağladı?
“Size şunu söyleyeyim, Arina Fenerbahçe’deki ilk sezonda şampiyonayı istatistiksel olarak en iyi bitiren oyuncu oldu. Ve bunu Türkiye’de onun pozisyonunda çok güçlü yabancı oyuncular olmasına rağmen başardı.
Size onun Fenerbahçe’ye transferinde arka planda olanları anlatayım. Onunla sözleşme imzaladığımızda daha 16 yaşındaydı, bir çocuktu! İlk başta kulüp yönetimi fikrimi anlamadılar, ‘Neden altyapıya bir oyuncu almamız gerekiyor? O daha16 yaşında.’ dediler. Ben de hemen şöyle dedim: “O bizim için A takımda oynayacak. Göreceksiniz.”
“Arina tehlikeli bir dönemde.”
Onun zaten bir dünya voleybol yıldızı olduğunu ima ediyor gibisiniz. Bunu söyleyebilir misiniz?
“Arina tehlikeli bir dönemde. Zaten dünyada tanınıyor, zaten elde ettiği sonuçlar ve başarıları var. Artık bir isim var. Sakinleşirse, gelişimi durabilir. Ve hala gelişecek yönleri var! ”
Dezavantajları var mı?
“Evet, hala birçok eksik yönü var. Fizik, taktik ve en önemlisi teknik üzerinde çalışması gerek. Fedorovtseva duraksarsa iyi bir oyuncu olarak kalacak ama bu onun ulaşabileceği seviyenin çok altında.”
“Önemli olan duygularınızı göstermek.”
Süper Lig’in geniş yetenek yelpazesinden ve yükselen seviyesinden bahsettiniz; Rus voleybolunun kullanılmayan cevherleri neler?
“Bence sorun oyuncuların karakterinde. Burada bir sürü çok iyi ve güzel kız var ama çoğu sporcu değil. Sporda sadece iyi olamazsın, bazen kötü de olman gerekir. Marina Babeshina çok iyi bir insan ama maçlarda kötü olabiliyor. Bu iyi bir şey çünkü maçta üzgün olamazsınız. Eğer neşeli olmak için bir neden yoksa o zaman sinirli olmak daha iyidir. Kötü oynadığınız, kaybettiğiniz için sinirli olabilirsiniz; kendinize, hakemlere, rakibinize, antrenörünüze sinirlenebilirsiniz. Önemli olan şey duygularınızı göstermektir. Üzgün bir halde nasıl oynayabilirsiniz ki? Gelip hüzünlü bir şekilde şöyle derse: “Ace atamadım, servisi dışarı kaçırdım ve ne yapacağımı bilmiyorum.” Böyle bir tavırla bir oyuncunun zafer için mücadele etmesi mümkün olmayacaktır. Ne yazık ki Rusya’da sportif öfkesini tam olarak göstermeye hazır çok az oyuncu var.”
“Karakurt nasıl sportmence öfkeli olunabileceğini çok iyi biliyor.”
Mesela hangileri?
“Proton liberosu Olga Kostyukevich. Kazanmak için gerekiyorsa herkesi yenmeye, herkesle tartışmaya hazır olduğunu görebilirsiniz. Elbette durmanız gereken sınırları da bilmeniz gerek, aptalca bir şey yapmamalısınız. Böyle karaktere sahip oyuncular çok önemli, bu oyuncuların çoğalması lazım.
Ebrar Karakurt. Viktoria Bobrova. Bence nasıl bu kadar sportmence öfkeli olunabileceğini çok iyi biliyorlar. Tulitsa Tula Kaptanı Olga Efimova da var. Arina Fedorovtseva da öyle ama burada oynamıyor. Sırbistan’da bu tarz oyunculardan çok fazla var.”
Türkiye’de oynamak oyuncularımızın kendilerini özgürleştirmelerine yardımcı oluyor mu?
“Kesinlikle. O yüzden voleybolculara yurt dışında oynamaları, farklı deneyimler kazanmaları, orada nasıl oynandığı görmeleri gerektiğini söylüyorum. Rusya’da antrenörlerin kötü çalıştığını söylemek istemiyorum, sadece farklı çalışıyorlar. Farklı deneyimlerle kendimizi zenginleştirmemiz gerekiyor.”
Mevcut oyuncuların evrensellik açısından önceki nesillere göre daha aşağıda olduğunu söylediniz. Bu sadece Rusya için mi geçerli? Bunun neyle bağlantısı var?
“Hayır, maalesef her yerde böyle. Size bir örnek verebilirim, konuyu netleştirir. Bir gün Sırbistan’daki bir maçın ardından bir kız yanıma geldi ve bir top imzalamamı istedi. Ne yaptığını sordum, voleybol oynadığını söyledi. Nerede oynadığını sorduğumda bir kulüp ismi verdi ve pasör çaprazı pozisyonunda oynadığını söyledi. Ve kız 10-11 yaşlarında, belki 12. Ben de ona dedim ki, “Eğer zaten çapraz oynuyorsan, o zaman koçuna git ve ona aptal olduğunu söyle.” Bu yaşta her yerde oynamak zorundasınız; pas atmalı, manşet almalısınız, orta oyuncu pozisyonunda blok yapmalısınız ve köşelerden hücum etmelisiniz. Hangi pozisyonun senin için en uygunu olduğunu daha sonra görürsün.
Ancak zaten bu yaşta çocukların dar bir uzmanlık alanı var. Neden biliyor musun? Antrenörlerin sonuçlara ihtiyacı var; çocuk ve genç takımlarıyla turnuvalar, bölgesel veya ulusal şampiyonluklar ya da başka şeyler kazanmak istiyorlar. Bu nedenle, riskten kaçmak için çocukları şu anda daha iyi durumda oldukları pozisyonlarda oynatıyorlar. Ama bu yaşta rol ayrımı yapılmamalı.”
“Spor, spor olarak kalmalı.”
Rus Milli Takımı’nın bu yıl uluslararası arenaya geri döneceğine inanmak için herhangi bir nedenimiz var mı?
“Rusya geri döndüğünde en mutlu insan ben olacağım ama fikrimce bu çabuk olmayacak. Sorun yalnızca Amerika Birleşik Devletleri’ne bağlı olsaydı, o zaman bence hızlı bir şekilde çözülebilirdi. Ama ne yazık ki buna karşı çıkan ve Rusya ile oynamak istemeyen Polonya, Estonya, Litvanya, Fransa gibi ülkeler var. Bu da politikayla ilgili bir durum. Bunu kabul edemem. Spor, spor olarak kalmalıdır. Politikacıların bir çatışma esnasında diğer ülkelerdeki meslektaşlarıyla, bazı ülkelerin liderleriyle konuşmak istememesi anlaşılır bir durum. Peki sporcuların bununla ne ilgisi var? Bizim mesleğimiz farklı ve sporun asıl rolü insanları birleştirmek. Bir takım diğer takımla oynamak istemediğinde bunu nasıl yapabilirsiniz? Böyle bir şey ilk defa yaşanmıyor. Yugoslavya’nın dağılışının ardından biz de dışlandık.”
Bu yaz hazırlık maçları için herhangi bir planınız var mı?
“Evet, şu anda Sırbistan Voleybol Federasyonu ile görüşmelerimiz sürüyor, iki maç oynamak istiyoruz. Umarım her şey yolunda gider.”
Genç nesil Rus Milli Takım oyuncuları hakkında hevesle konuşuyorsunuz. Yeni nesli yetiştirmek gibi özel bir görev size verildi mi?
“Bu ima edildi ve yeni nesil voleybolcuların gelişmesi nedeniyle milli takımı gençleştirmeye karar vermek kolay oldu. Örneğin, smaçör pozisyonunda artık öyle çok seçenek var ki, isimleri uzunca sıralayabiliriz: Fedorovtseva, Voronkova, Parubets, Kadochkina, Kapustina, Pipunyrova, Gatina. Kesin birilerini unutmuşumdur.”
Rusya’daki pasörler şimdi nasıl?
“Öncekinden daha iyi. Ancak pasörleri değerlendirmek benim için her zaman zor olmuştur. Sırbistan Milli Takımı’nda dünyanın en iyi pasörü Maja Ognjenovic ile çok uzun süre çalıştım! Onunla karşılaştırmaya, onu baz alarak değerlendirmeye alışkındım ve elbette herkes Maja’dan aşağıdaydı. Ancak şimdi Rusya’da pasörler arasında seçenek sayısı daha fazla.”
Kaynak: DZEN